Praženie kávy je zložitý proces. Počas neho sa surové zrnká kávy zmenia zo zelenej na tmavohnedú farbu. Práve praženiu kávy vďačíme za jej výraznú a typickú chuť lebo práve tento proces má na výslednú chuť najväčší vplyv.
Surové zrná nemajú žiadnu chuť a voňajú po tráve. Práve po pražení dostávajú svoju typickú arómu, ktorá nám je už všetkým taká povedomá. A presne po pražení sú zrná pripravené na pomeletie a následnú výrobu kávy. Počas praženia kávové zrná prídu o svoju hmotnosť. Odparuje sa z nich vlhkosť, ich objem sa zväčšuje a hustota sa znižuje. Všetko toto sú fyzické i chemické zmeny pri procese praženia. K hnedej farebnosti pražených zŕn prispievajú najmä cukry, ktoré počas procesu karamelizuju.
Ešte čo by sme mali spomenúť je pukanie, ktoré prebieha pri pražení kávy. Počas praženia je možné počuť dve silné puknutia, podľa ktorých sa vieme aj orientovať a rozhodnúť o aký stupeň praženia pôjde. Pri prvom začína karamelizácia a pri tom druhom sa dostáva von oxid uhličitý. Akonáhle sú dosiahnuté optimálne vlastnosti, tak káva musí byť vychladená. Ak sa tak nestane pokračuje praženie a tým pádom sa znižuje kvalita, čo má dopad aj na finálnu chuť kávových zŕn.
Stupeň 1 – Light
Pri svetlom pražení sa nám ukáže prirodzený charakter kávy, ktorý je vyzdvihnutý práve jej alternatívnou prípravou. Toto praženie sa končí pri prvom pukaní kávy a zrná sú svetlohnedé, čo už je nám jasné aj z názvu. Vieme, že plody z kávovníka sú ovocie, preto je charakteristickou chuťou práve ovocie, kvetinové tóny alebo aj kyslá chuť.Tieto typické chute sa potom ďalším pražením vytrácajú. Táto chuť je ešte veľmi odlišná chuti kávy, pripomínať môže skôr čaj alebo dokonca aj plody z citrusov. Bežne sa tento stupeň na konzumáciu nepoužíva.
Stupeň 2 – Medium roast
Pri strednom pražení už káva začína strácať svoje charakteristické vlastnosti. Nastáva tu rovnováha medzi jej kyslosťou a celým telom kávy. Ešte stále je cítiť po ovocí ale aróma je už mierne korenistá. Oveľa viac sa dostávajú na povrch chute podporené pražením, avšak stále dominuje kyslosť, no na povrch sa dostáva aj sladká chuť. Toto praženie sa ukončuje pri dokončení prvého pukania. Zrnká kávy sú tmavšie ako je to pri svetlom pražení. Toto praženie tiež nie je postačujúce na využívanie a môže za to výrazná a stále kyslastá chuť.
Stupeň 3 – Full city
Toto praženie je ukončené pred druhým pukaním. Tu už môžeme vidieť že zrná sú hnedé a tmavé. Veľkosť zostáva rovnaká tak ako už pri druhom stupni. Stretávame sa so sladkými tónmi a cítiť môžme aj čokoládu, stále však v chuti vieme cítiť kyslosť. Pri tomto pražení sa už začnú objavovať aj prvé náznaky horkosti kávy. Chuť tejto kávy trvá už oveľa dlhšie ako pri predošlom pražení. Takýto stupeň praženia vieme odporučiť napríklad gurmánom alebo ľuďom, ktorý radi ochutnávajú a preferujú exotické chute. Presne to nájdu v týchto zrnkách – spojenie exotiky a sladkosti.
Stupeň 4 – Italian, French a Dark
Akonáhle doznie druhé pukanie zastavuje sa proces pre tmavé praženie. Tieto zrnká sú už veľmi tmavé a dokonca aj povrch sa leskne. Telo kávy je výrazne tenšie v porovnaní s predošlými praženiami. Takáto káva už chutí presne tak kávovo ako sme zvyknutí. Kyslosť je už takmer preč a domináciu zastupuje horkastá chuť.
Stupeň 5
Piaty stupeň praženia kávy nemá nijaké špeciálne meno alebo sme s ním ešte asi nestretli. Po tomto pražení je káva veľmi olejnatá a zrnká sú priam čierne. Už pri štvrom stupni sa kdetu mohli objavovať náznaky spálených tónov pre veľmi vyberavých kávičkárov a tu sa všetky ostatné chute vytrácajú a cítiť len spálenie.