Na sladké sa nájde miesto vždy. Či už ste po dobrom výdatnom obede alebo sa chystáte na kávičku niekam do mesta – chutný koláč je vždy dobrý nápad. A keďže tu už máme teplejšie dni môžete si dopriať chutné ovocné maškrty, ktoré vás aj osviežia.
Dnes by sme mohli dať do popredia napríklad hrušku, banán a na osvieženie aj citrón. Nemyslite si, že hruška sa hodí iba k jesenným mesiacom a z banánu spravíte doma iba lievance. V dnešnom článku načerpáte isto nové chutné kombinácie, ktoré stoja za to ich vyskúšať. Tak pustime sa do toho.
Fantastický hruškový koláč
Hrušky majú sami o sebe jemnú avšak lahodnú chuť. Jej chuť vieme prirovnať aj k sladučkému medu. A predstavte si znamenitú kombináciu karamelizovaných hrušiek, nadýchaný korpus a výrazná škoricová plnka. Zbiehajú sa aj vám slinky pri predstave takéhoto kulinárskeho diela? Ak áno, tak táto dobrota vám bude zaručene chutiť.
Na prípravu korpusu budete potrebovať: 5 vajíčok, 250g polohrubej múky a kryštálového cukru, 80ml slnečnicového oleja a mlieka, balíček prášku do pečiva aby bol korpus pekne nadýchaný, štipku soli a 3 polievkové lyžice kakaa aby chytí peknú hnedkastú farbu. Na vymastenie plechu trochu masla a múky.
Na plnku budete potrebovať: 250ml smotany na šľahanie, 250g mascarpone, 1 žĺtok a vanilkový cukor a aby ste vyšperkovali chuť škorice tak nesmiete zabudnúť na 2 polievkové lyžice mletej škorice.
Karamelizované hrušky: 2ks hrušiek ale ak ste ich milovník kľukne si pridajte, 80g práškového cukru, 30g orechov, 5 lyžíc vlažnej vody a celé drievko škorice.
Postup prípravy je veľmi jednoduchý a zaberie vám približne pol hodinku.
- Rozdelíte si vajíčka a vyšľaháte z bielkov sneh, postupne do neho pridávate cukor a šľaháte až do kým nebude sneh tuhý.
- S cukrom vyšľaháte aj žĺtka, keď bude z nich pena prilievate olej a mlieko.
- Všetky suché ingrediencie si zmiešate so žĺtkovou zmesou a nakoniec si pridáte sneh. Cesto si vylejete do vymastenej formy a pečiete približne 45 minút na 180 stupňovej teplote.
- Kým sa vám upečie cesto pripravíte si plnku – žĺtok si vyšľaháte s cukrom a škoricou a potom pridáte už len smotanu s mascarpone a vznikne vám lahodná nadýchaná plnka.
- Keď korpus vychladne prekrojíte ho na poly, na spodnú časť natriete škoricovú plnku, posypete nasekanými orieškami a prikryjete vrstvou korpusu. (ak ste si pridali hrušiek viac môžete ich dať aj dovnútra k prvej vrstve krému – koláč tak bude viac šťavnatý.)
- Navrch znovu nanesiete plnku, karamelizované hrušky si nakrájate a vyzdobíte nimi vrch. Pridáme opäť orechy – tento krát nasekané na väčšie časti. Čerešničkou na torte bude karamel z hrušiek, ktorým polejete celý vrch.
Šťavnatý banánový koláč
Ak ste dostali chuť na niečo, kde nebude žiadny krém ale iba malý kúsok čokoládového neba ku dobrej kávičke tak tento tento banánový sen, ktorý je veľmi jednoduchý na prípravu vám nezaberie ani veľa času stráveného v kuchyni. Banán docieli šťavnatosť aby
Potrebujete: 2 zrelé banány, 150g kryštálového cukru, 100g hladkej múky a roztopeného masla, štipku soli, vanilkový cukor,30 g kakaa a ž lyžičiek arašidového masla.
Banány si rozpučíte na kašu v miske, pridajte cukor spolu s roztopeným maslom a dobre to spolu zamiešajte. Do misky ďalej pridajte všetky suché suroviny – múku, kakao a štipku soli a vymiešajte cesto, ktoré by malo byť hustejšie. Na vymstený plech si navrstvite cesto a rovnomerne ho rozotrite na menšom plechu. Na cesto potom už len lyžičkou nakopčekujte arašidové maslo, ktoré premiešajte na vrchnej časti cesta.
Koláč pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňou asi 30 minút. A hotovo, potom už len stačí nakrájať koláč na malé kocky a môžete servírovať.
Najlepší citrónový koláč
Sviežou bodkou nášho dnešného článku bude citrónový tart. Je to kombinácia francúzskeho cesta a citrónovej plnky. Tento recept je veľmi jednoduchý a ani sami by ste neverili v jeho úžasnú chuť.
Všetky suroviny ktoré budete potrebovať na prípravu cesta by mali mať izbovú teplotu. Na jemných otáčkach vyšľaháte 100g masla spolu so 100g práškovým cukrom, šľaháte ďalej a potom pridáte vajíčko, štipku soli a nakoniec 250g hladkej múky. Cesto poriadne spracujete, rozvaľkáte a najlepšie by bolo ak ho pár hodín necháte odstáť v chladničke. Preto náš tip je: trochu si ho rozvaľkať a vložiť do formy na pečenie a tak už prichystané ho vložiť do chladničky. Po vytiahnutí cesta z chladničky ho ešte ak studené vložte do trúby. Takto dosiahnete, že cesto bude dobre upečené, nebudete ho musieť popichať a okraje sa vám nebudú odliepať. Stačí ho piecť 25 minút na teplote 160 stupňov na programe z hora aj dola alebo 4D horkovzduch.
Na citrónovú plnku si pripravte vodný kúpeľ a nerezovú misku. V miske si zmiešajte citrónovú štavu z 2-3 citrónov a 240g cukru a 6 vajíčok. Takúto zmes preneste nad vodný kupeľ a za stáleho miešania nechajte povariť, kým vám plnka nezhustne. Potrebujete medzitým aj namočiť 6gramov želatíny. Plnku zmišajte so vyžmýchanou želatinou a kým je horúca dobre to rozmiešajte. Nakoniec už len pridajte 150g masla a s tyčovým mixérom sa vám ho podarí dobre zapracovať do plnky.
Takto pripravený krém vylejete už len do upečeného korpusu a necháte všetko pekne vychladnúť. Na dozdobenie môžete použiť aj mascarpone zmiešané spolu s cukrom. Už len nakrájať a môžete vychutnávať.
K takémuto letnému koláčiku pripravíte chutnú kávu alebo sviežu limonádu a môžete si pozvať hostí na návštevu.