Nedeľa – deň najväčšieho voľna a kľudu, kedy máte chuť sa len dobre najesť vyložiť si nohy a pozrieť si dobrý film alebo sa len vychillovať na záhrade. K takejto pohode sa skvele hodí aj sladká maškrta, ktorá vôbec nie je ťažká na prípravu, pretože v nedeľu nie je čas na dlhé piplačky s pečením. Čo tak koláčik, ktorý je hotový do hodinky alebo nepečený osviežujúci zákusok. Poďte sa s nami na to pozrieť.
Rýchly nepečený tvarohový koláč
Práve v týchto letných dňoch nám všetkým dobre padne na osvieženie lahodný tvaroh. Ešte v kombinácii so sezónnym ovocím vznikajú chutné spojenia, ktoré si v nedeľu po dobrom obede neodoprie nikto.
Preto tu dnes pre vás máme ako prvý tip svieži tvaroh v kombinácii s ovocím. Na prípravu budete potrebovať: 300 g bebe keksov alebo sušienok podľa vašej chuti, 400 g smotany na šľahanie, asi 6 lyžíc práškového cukru a jeden vanilkový cukor, 500 g jemného tvarohu, 200 g rozpusteného masla a potom už len ovocie podľa vašej chuti (maliny, jahody, černice, čučoriedky..)
Postup na prípravu je veľmi jednoduchý: Sušienky si rozdrvíte na jemný prášok, pridáte rozpustené maslo aj spolu s vanilkovým cukrom. Tieto sušienky poukladáte do pripravenej formy na pečenie a dobre ich uťapkáte. Tvaroch si zmiešajte s cukrom a vyšľahanou šľahačkou. Túto plnku len vylejete do do formy a vrch už stačí len ozdobiť. Na vch poukladáte umyté ovocie, môžete pridať aj lístočky mäty pre sviežejšiu chuť. Tento koláč stačí už len šupnúť do chladničky na pár hodín a potom prajeme príjemné maškrtenie.
Hrnčekový karamelový koláč
Svieža kombinácia sladučkých jabĺk ktoré sú skryté pod karamelovou polevou dostane každého. Po tomto koláčiku sa u vás doma iba zapráší verte mi. Priravíte si ho veľmi ľahko a v kuchyni nestrávíte viac ako hodinu.
Na cesto budete potrebovať: 300 g hladkej múky, 200 g kryštálového cukru, 3 vajíčka, 400 g nastrúhaných jabĺk, 100 g masla, 50 g mletých vlašských orechov, 100 ml mlieka a prášok do pečiva.
Na polevu: 250 g kryštálového cukru, 120 ml smotany na šľahanie a vody
Postup je nasledovný: S cukrom si vymiešate vajíčka, potom pridáte rozpustené maslo spolu s mliekom a všetko opäť premiešate. Potom idú na rad orechy a všetky suché ingredience. Jablká sa pridávajú úplne nakoniec, potom to opäť zľahka premiešate a cesto môžete vyliať na vymastený plech. Trúba by mala byť vyhriata na 180 stupňov a čas pečenia je 30 minút.
Karamelovú polevu si pripravíte nasledovne: do väčšieho hrnca dajte variť vodu s cukrom – cukor sa pomaly zkaramelizuje a to poznáte zhnědnutím farby. Ked odstavíte oheň tak do zmesi začnete pomaly prilievať smotanu, ktorá by mala mať izbovú teplotu alebo ešte lepšie ak si ju trochu prihrejete. Nakoniec už stačí pridať iba lyžicu masla a štipku soli a karamel je hotový.
Karamelovú polevu vylejete na koláč, môžete nakrájať na kocky a vrch ešte posypať nasekanými orechami.
Rýchly perníkový koláč s jablkami
Chutná čokoládová klasika – perník o babky? To vás určite aspoň na chvíľu vráti do detských čias. Aby sme tento recept však trochu obzvláštnil pridali sme do neho jablká a teraz by sme s vami o neho chceli podeliť.
Tip na sladký dezert v nedelu ku kávičke môže vyzerať aj takto: Ošúpané jablká si nastrúhate nahrubo, potom preosiatu múku zmiešate s cukrom a kypriacim práškom. Na farbu pridáte kakao a na chuť škoricový cukor. Teraz si do zmesi primiešate vajíčka, olej a mlieko a ako posledné nastrúhané jablká. Podľa chuti možete do cesta pridať aj sušené brusnice alebo orechy ale to už necháme na vás, čo vám chutí. Keď máte všetko spolu premiešané tak si vymastite plech a zmes môžete vyliať a dať piecť. Rúra by mala byť rozohriata na 180 stupňov a približne 40 minút potrvá kým sa perník upečie.
Ešte kým bude horúci tak sa potiera džemom, odporúčame k vyváženiu chuti marhuľový. Navrch už len čokoládovú polevu, ktorú si pripravíte tak, že do zohriatej smotany na šľahanie polámete čokoládu a počas stáleho miešania vám vznikne hladká poleva.
Ingrediencie, ktoré potrebujete: 450g polohrubej múky, 280g kryštálového cukru, prášok do perníka, 1 lyžičku mletej škorice, 4 lyžičky kakao, 3 vajíčka, 125ml oleja a 400 ml mlieka, 4 jablká, sekané orechy alebo brusnice podľa chuti.
Na plnku: džem, 200g čokolády na varenie a 150ml smotany na šľahanie.
Takýto šťavnatý perník vám vytvorí krásnu nedeľnú atmosféru. Tak čo ? Vybrali ste si nejaký chutný koláčik na nedeľu? Rýchlych a chutných receptov, ktoré nie su náročné n aprípravu nie je nikdy dosť a preto si určite aj nabudúce prichystáme niečo chutné.