You are currently viewing Zmrzlina
Kopcekovo Senec zmrzlina

Zmrzlina

  • Post category:Kopčekovo Senec
  • Reading time:9 mins read

Kopčekovo ponúka práve talianske gelato …

S myšlienkou otvoriť si vlastnú zmrzlináreň sme sa pohrávali už počas nášho vysokoškolského štúdia. Každé letné prázdniny sme cestovali do Mníchova, kde sme ich strávili brigádovaním v úspešnej talianskej zmrzlinárni Gelatissimo Pasing.

Práve na tomto mieste sme sa zoznámili s umením prípravy zmrzliny a do tejto práce sme sa doslova zamilovali. Nevedeli sme si však predstaviť, že by sme sa tak ďaleko od nášho milovaného domova presťahovali nastálo. Preto sme sa rozhodli plniť si svoj sen práve na Slovensku.

Prečo Kopčekovo?

            Pochádzame z nádherného prostredia Nízkych Tatier, doslova obklopeného prírodou a vrchmi, a tak sme premýšľali, ako našu lásku ku krásam Slovenska odzrkadliť aj v našej značke. Napokon sme si uvedomili, že či už ide o menšie kopčeky na zmrzlinovom kornútku alebo vysoké kopce, ktoré sú korunou nášho prírodného bohatstva, zmrzlina má predsa len s tatranskou prírodou niečo spoločné. A tak vznikol názov Kopčekovo s logom, v ktorom nenájdete len zmrzlinové kopčeky, ale aj tie skutočné slovenské kopce. Pretože aj keď slovenské kopce môžu byť náročné, naše Kopčekovo ponúka turistiku, ktorú zvládne naozaj každý. 😊

Pár faktov o zmrzline

Aký je rozdiel medzi talianskou a balkánskou zmrzlinou?

            Talianska zmrzlina na rozdiel od balkánskej má v prvom rade iný spôsob výroby s čím súvisí aj jej odlišný výzor. Má menej tuku, z čoho vyplýva, že je menej kalorická alebo inak povedané je zdravšia. Obsahuje výrazne menej vzduchu, má výraznejšiu chuť a aj štruktúrou je jemnejšia a krémovejšia. Zákazník rozdiel dokáže rozoznať na jej nadýchanom objeme.

V čom je výrobný proces poctivého talianskeho „Gelata“ iný?

„Gelato“ je talianske pomenovanie pre remeselným spôsobom vyrábanú zmrzlinu.

            Základ talianskeho Gelata tvoria stabilizátory, ktoré sú prevažne prírodného pôvodu. K nim sa následne pridá mlieko, smotana, cukor, ovocie, krémy, pasty a niektorí zmrzlinári siahnu aj po masle a vajíčkach. Spomínané základy si mnohí zmrzlinári nechajú pripraviť priamo u distribútora, pričom každý základ vie dodať vlastný charakter následnej štruktúre zmrzliny.

Veľmi dôležitá aj použitá technológia pri výrobe. Čím kvalitnejšie stroje, mrazáky, šokéry a vitrína, tým nám vznikne kvalitnejšia zmrzlina.

Rozdiel medzi sorbetom a zmrzlinou?

            Sorbet je ovocný, mrazený, bezlaktózový dezert, pozostávajúci z ovocnej šťavy, cukru a vody. Sorbet by mal z pravidla obsahovať minimálne 25 % ovocia a je veľmi náročný na prípravu, ako aj na kvalitu použitých surovín, ktoré v konečnom dôsledku ovplyvňujú jeho chuť. Sorbet má hrubšiu a šťavnatejšiu konzistenciu.

            Zmrzlina je na rozdiel od sorbetu mliečny mrazený výrobok z mlieka, smotany, cukru a ďalších prísad. Jej konzistencia je krémovejšia a hladšie.

Koľko kalórií má kopček zmrzliny?

            Rozdiel v mliečnej zmrzline a sorbete môžeme vidieť aj v energetickej hodnote. Zatiaľ čo 2 kopčeky (100 ml) mliečnej zmrzliny obsahujú 300 až 450 kJ, energetická hodnota sorbetov sa pohybuje od 350 – 430 kJ (100 ml). U sorbetov platí, že energetická hodnota závisí od druhu ovocia, pričom najvyššia je z citrusového ovocia.

            Čo sa týka tukov, v prípade mliečnych zmrzlín sa v 100 ml (2 kopčeky) nachádza 2 -5 g tukov, pričom polovicu z nich tvoria nasýtené mastné kyseliny. Naopak sorbety neobsahujú žiadny tuk.

 Kto je našim hlavným dodávateľom a prečo?

            Spomedzi mnohých dodávateľov sme si vybrali Mec3 práve z toho dôvodu, že sú jednotkou na trhu. Kvalita produktov je u nich na prvom mieste. Každý rok prinášajú novinky v príchutiach. A v neposlednom rade disponujú skúsenými technológmi, ktorí nám pomáhajú vyladiť recepty takmer do dokonalosti.

Na čo sa u nás môžete tešiť?

            Samozrejme, na poctivo a s láskou vyrobené vlastné gelato, pripravené z kombinácie najkvalitnejších talianskych aj lokálnych surovín. Pri výrobe sa držíme dlhoročnej talianskej receptúry, ktorej sme sa mali možnosť priučiť v talianskej Gelaterii v Mníchove.

            Okrem sorbetov a mliečnych zmrzlín nájdete u nás aj rôzne príchute vegánskej zmrzliny. Tieto zmrzliny sú založené na rastlinnej báze, pričom sú lahodné a chutné.

Najlepšia zmrzlina v Senci
Najlepšia zmrzlina v Senci

Okrem zmrzliny a zmrzlinových pohárov sa môžete tešiť aj na:

  • pestrú ponuku výberových kávových špecialít
  • miešané nápoje
  • kvalitné belgické čokolády
  • široký výber čajov
  • nealkoholických nápojov a domácich limonád.
  • čerstvé koláčiky
  • výber kvalitných slovenských vín.

Nudiť sa u nás nebudú ani tí najmenší. Tešiť sa môžu na detský kútik plný hračiek a zaujímavých aktivít.

A my sa budeme tešiť na vašu návštevu!


Petra Michal Brozman
Petra Michal Brozman